Voeding- & dieettherapie

Op het gebied van voeding is in de geneeskunde heel veel gaande. Er wordt naarstig gezocht naar het belang van diverse voedingssto/en: hoeveel vitamines bijvoorbeeld moeten we nu eigenlijk binnen krijgen om gezond te worden of om gezond te blijven of om heel specifieke ziektes te voorkomen. Hoeveel moeten we nu eigenlijk eten om niet te zwaar te worden en hoe komen we op een goede manier weer van overgewicht af? Waarom komt een ziekte als diabetes tegenwoordig zoveel voor en welke rol speelt daarbij ons huidige voedingspatroon.

Hoe moeten we onze kinderen voeden zodat ze later geen problemen krijgen? Is melk nu eigenlijk wel zo gezond? Hebben al die nieuwe producten, zoals melk met extra calcium of cholesterolverlagende margarines wel zin? Zijn al die gelanceerde gezondheidsclaims wel terecht? In hoeverre is onze voeding veilig en kan onze huidige voeding ons echt nog wel voldoende bieden? De meeste van deze vragen komen voort uit of worden onderzocht op onderdelen van de voeding: vitamines, mineralen, bacteriën en ziektekiemen, calorieën, vetten enz.

Het kan verhelderend werken om naast de visie op onderdelen ook op zoek te gaan naar ideeën over voeding die meer van het geheel uitgaan: een meer organische kijk op voeding. Andere vragen worden dan gesteld zoals bijvoorbeeld: hoe is de relatie tussen mens, plant en dier? Hoe heeft de mens zich door de eeuwen heen ontwikkeld en wat is nu een passende voeding voor hem? Kunnen er nog wel algemene richtlijnen gegeven worden voor voeding of is dat tegenwoordig heel individueel bepaald? Waar gaat het in de voeding nu eigenlijk om: zorgen dat we onze stoffen binnenkrijgen of zijn er nog meer en andere voedende aspecten aan te wijzen, ook niet-materiële? Hoe zouden we de meerwaarde voor de mens van biologische- en biologisch-dynamische landbouw kunnen benoemen?

Een ziekte is in iemands leven een heel eigen biografisch gegeven: deze mens moet met deze ziekte aan de slag. Bewust omgaan met voeding is één van de manieren om zelf actief in dit ziekteproces te stappen. Bij ieder mens en bij iedere ziekte is de basisvraag: hoe versterk ik zelf mijn eigen gezonde krachten? Bij sommige mensen zou het lichaam niet overvraagd moeten worden door het eten van producten die juist heel veel kracht kosten om te verteren (bijvoorbeeld rauwkost). Maar je kunt ook ziek worden doordat je je lichaam lui hebt laten worden door het eten van te veel gemakkelijk voedsel (bijvoorbeeld suiker). Bij sommige ziekten hebben we wat meer warmte nodig en bij andere wat meer licht. Zo zijn er veel verschillende invalshoeken aan te wijzen en per persoon te onderzoeken. Met de arts en de antroposofisch diëtist kunt u samen op zoek gaan naar een voor u zinvolle manier om met het complexe vraagstuk van de voeding om te gaan.

Angela van Eijnsbergen

Angela van Eijnsbergen

Kalender

Uw zorg in goede handen

Afspraak maken via website

Via de knop "afspraak maken" op onze hoofdpagina kunt u zelf een afspraak maken  bij uw huisarts. U ziet hier de beschikbaarheid van o.a. de huisarts, praktijkondersteuners  en doktersassistenten in de praktijk.

Afspraak maken via MGN

Mijngezondheid.net geeft via het internet een beveiligde doorkijk in onze huisartsen informatie systeem. Via MijnGezondheid.net (MGn) krijgt u toegang en inzage in uw online dossier voor o.a. medicatiepaspoort en afspraken. Om uw privacy te waarborgen is MGn met DigiD beveiligd. U moet wel eerst MGn activeren bij uw dokter. Dit kan via de volgende aanmeldingpagina: Schneider,  Ephraïm of  Van der Schuit.

Afspraak via telefoon

Huisarts Dhr. Ephraïm 079-3212368 (menu keuze 2 of 3)
Huisarts Mw. Schneider 079-3510607 (menu keuze 2 of 3)
Huisarts Mw. vd Schuit 079-3511730 (menu keuze 2 of 3)
Euritmietherapie 079-3217903
Fysiotherapie 079-3219172
Kunstzinn. therapie 079-3217258
Muziektherapie 079-3217903
Spraaktherapie 015-2620246
Uitwendige therapie 079-3219172
Verloskundigen 079-3217172

Online herhaalmedicatie via MGN

Via MijnGezondheid.net (MGn) krijgt u beveiligd toegang tot uw online dossier voor o.a. herhaal medicatie. Hier kunt u zelf u medicatie inzien en herhalen. Dit bericht komt elektronisch binnen bij uw huisarts en stuurt dit na controle door aan de apotheek.

Online herhaalmedicatie via website

Via de knop "herhaalmedicatie"op onze website kunt u herhaal recepten bestellen. De assistente verwerkt dagelijks deze berichten en worden door de arts gecontroleerd alvorens verstuurd naar de apotheek. Bij MGN kunt u zelf de herhaalmedicatie selecteren, via onze website moet u het telkens opnieuw invoeren.

Telefoon

Via de telefoon (menukeuze 2) kunt u de herhaalmedicatie doorgeven aan de assistente. Deze extra service bieden wij omdat het inspreken van herhaalmedicatie op een bandje teveel fouten opleverde.

Receptenbus

Receptenbus: Deze staat bij de balie van de assistentes. Hier kunt u de doosjes van u medicijnen in doen of een briefje waarop staat vermeld: uw naam en telefoonnummer, naam van het medicijn, de dosering en het aantal dat u nodig heeft.

Actueel

Cursus Antroposofie

door Jelle van de Schuit - 7 avonden van 11 feb - 8 apr 2019 De…

Nieuwsbrief Winter 2018-2019 Licht

We kunnen terugkijken op een zomer die zijn weerga niet kent:…

Coaching op Lifestyle

Vooraanmelding Coaching op Lifestyle voor mensen met overgewicht

Zorgprogramma’s

COPD

Dementie

Diabetes

Hart en vaatziekten / Hartschool

Palliatieve zorg

Kanker