Antroposofische geneesmiddelen

Antroposofische geneesmiddelen zijn afkomstig uit de natuur: ze zijn van minerale, plantaardige of dierlijke oorsprong. De antroposofie benadrukt dat de natuur en de mens met elkaar in verband staan: in de mens spiegelt zich de gehele natuur. De kunst is om ‘te leren lezen in het boek der natuur’ – zoals de middeleeuwse arts Paracelsus (1493-1541) dat zo mooi uitdrukte – om zo geneesmiddelen aan de natuur te kunnen ontlenen.

De antroposofische arts staat voor de uitdaging om bij iedere patiënt de juiste keuze te maken: ieder mens is anders, en iedere ziekte is anders: de verstarring bij de ziekte van Parkinson is niet te vergelijken met koorts en jeuk bij de waterpokken, om maar twee uiteenlopende voorbeelden te noemen. Zo verschillend als we als mensen onderling zijn, en zo divers als de vele ziekteprocessen kunnen zijn, zo uitgebreid en gevarieerd is het aanbod van de natuur om de mens te ondersteunen. Als voorbeeld: het zenuwstelsel
kunnen we helpen met bergkristal, of kwarts, dat net zo rustig en helder is als onze gedachten kunnen zijn. Koorts kunnen we ondersteunen met de weelderig groeiende wolfskers of belladonna, een heel ander geneesmiddel dan bergkristal.

In de antroposofische geneeskunst wordt zeer veel gebruik gemaakt van homeopathische geneesmiddelen, die gebaseerd zijn meer of minder sterke verdunningen. De wijze  waarop in de antroposofische geneeskunde met homeopathie wordt omgegaan verschilt van de klassieke homeopathie. Een belangrijk verschil is dat de verdunningen minder sterk zijn. Een belangrijk voordeel van homeopathische geneeswijze is dat de invloed van het middel niet zo dwingend is als bij reguliere substantiële middelen. Daardoor werkt het geneesmiddel meer als een voorbeeld: het dwingt niet, maar laat als het ware zien hoe het ook kan.

Sint Janskruid kan op die manier werken: het is een plant die bloeit rond de langste dag van het jaar en die een sterke verbinding heeft met het licht en de zon. Mensen met een sombere stemming kunnen door Sint Janskruid weer een lichtpuntje ervaren. Het geneesmiddel werkt dan ondersteunend op het zelfgenezende principe, want eigenlijk is het dan de mens zelf die geneest. Je zou het kunnen vergelijken met een  hand om je schouder, of een gesprek met een goede vriend: je gaat daarna weer zelf verder, je leeft je eigen leven en lost je eigen problemen op, maar je kan na een goed gesprek weer hoop en moed hebben en heel anders tegen de wereld aankijken.

Door zo een ziekte door te maken: met ondersteuning, maar eigenlijk zelf de ziekte  verwinnend, is het goed voor te stellen dat je sterker uit een ziekte tevoorschijn komt. Zo kan na een ziekte meer levenszin, autonomie en daadkracht ontstaan. Bij kleine kinderen zie je vaak prachtig hoe ze na een koortsperiode inderdaad een nieuwe stap in hun  ontwikkeling kunnen maken. De bekendste fabrikanten van antroposofische geneesmiddelen zijn Wala en Weleda. De geneesmiddelen worden op milieuvriendelijke wijze geproduceerd en ondergaan strenge kwaliteitscontroles.

Bestellen kan via Schloss apotheek in Duitsland en bezorgt bij u thuis.

Kalender

bergkristal

Sint-Janskruid

Uw zorg in goede handen

Afspraak maken via website

Via de knop "afspraak maken" op onze hoofdpagina kunt u zelf een afspraak maken  bij uw huisarts. U ziet hier de beschikbaarheid van o.a. de huisarts, praktijkondersteuners  en doktersassistenten in de praktijk.

Afspraak maken via MGN

Mijngezondheid.net geeft via het internet een beveiligde doorkijk in onze huisartsen informatie systeem. Via MijnGezondheid.net (MGn) krijgt u toegang en inzage in uw online dossier voor o.a. medicatiepaspoort en afspraken. Om uw privacy te waarborgen is MGn met DigiD beveiligd. U moet wel eerst MGn activeren bij uw dokter. Dit kan via de volgende aanmeldingpagina: Schneider,  Ephraïm of  Van der Schuit.

Afspraak via telefoon

Huisarts Dhr. Ephraïm 079-3212368 (menu keuze 2 of 3)
Huisarts Mw. Schneider 079-3510607 (menu keuze 2 of 3)
Huisarts Mw. vd Schuit 079-3511730 (menu keuze 2 of 3)
Euritmietherapie 079-3217903
Fysiotherapie 079-3219172
Kunstzinn. therapie 079-3217258
Muziektherapie 079-3217903
Spraaktherapie 015-2620246
Uitwendige therapie 079-3219172
Verloskundigen 079-3217172

Online herhaalmedicatie via MGN

Via MijnGezondheid.net (MGn) krijgt u beveiligd toegang tot uw online dossier voor o.a. herhaal medicatie. Hier kunt u zelf u medicatie inzien en herhalen. Dit bericht komt elektronisch binnen bij uw huisarts en stuurt dit na controle door aan de apotheek.

Online herhaalmedicatie via website

Via de knop "herhaalmedicatie"op onze website kunt u herhaal recepten bestellen. De assistente verwerkt dagelijks deze berichten en worden door de arts gecontroleerd alvorens verstuurd naar de apotheek. Bij MGN kunt u zelf de herhaalmedicatie selecteren, via onze website moet u het telkens opnieuw invoeren.

Telefoon

Via de telefoon (menukeuze 2) kunt u de herhaalmedicatie doorgeven aan de assistente. Deze extra service bieden wij omdat het inspreken van herhaalmedicatie op een bandje teveel fouten opleverde.

Receptenbus

Receptenbus: Deze staat bij de balie van de assistentes. Hier kunt u de doosjes van u medicijnen in doen of een briefje waarop staat vermeld: uw naam en telefoonnummer, naam van het medicijn, de dosering en het aantal dat u nodig heeft.

Actueel

Cursus Antroposofie

door Jelle van de Schuit - 7 avonden van 11 feb - 8 apr 2019 De…

Nieuwsbrief Winter 2018-2019 Licht

We kunnen terugkijken op een zomer die zijn weerga niet kent:…

Coaching op Lifestyle

Vooraanmelding Coaching op Lifestyle voor mensen met overgewicht

Zorgprogramma’s

COPD

Dementie

Diabetes

Hart en vaatziekten / Hartschool

Palliatieve zorg

Kanker