Wetenschappelijk Onderzoek

Onderzoek kosten antroposofische geneeskunde
In 2014 publiceerden de epidemiologen Kooremans (Univ. van Tilburg) en Baars (Hogeschool Leiden) een onderzoek, verricht onder 1,5 miljoen verzekerden, dat laat zien dat huisartsen die naast reguliere zorg ook antroposofische geneeskunde, acupunctuur of homeopathie toepassen, ruim 10% goedkoper werken. Hoe is dit onderzoek verricht en waardoor is deze uitkomst te verklaren? U leest het (klik aan:) in het onderzoek van Kooreman en Baars

Onderzoek effecten antroposofische geneeskunde
Zie hiervoor o.a. de volgende links: www.hsleiden.nl/antroposofische-gezondheidszorg , www.louisbolk.org , www.ifaemm.de , www.nvaa.nl .
Waar mogelijk ondersteunt Therapeuticum Aurum onderzoek naar de werking van antroposofische geneesmiddelen en therapieën.
Onderzoek waar medewerkers van het Therapeuticum Aurum zelf in geparticipeerd hebben:

Antroposofische behandeling bovenste luchtweginfecties en oorpijn.
Enkele jaren geleden deed Marco Ephraïm, huisarts, mee aan een wetenschappelijk onderzoek om de werking van antroposofische geneesmiddelen bij bovenste luchtweginfecties te vergelijken met het effect van reguliere geneesmiddelen. 1016 patiënten van 1jaar en ouder met acute klachten van hoesten, bijholtepijn, oorpijn, keelpijn en snotneus deden mee waarvan er 715 antroposofisch werden behandeld door antroposofische artsen en 301 regulier door reguliere artsen. Er deden 36 artsen uit 5 landen aan mee. Zelf bracht Ephraïm 40 patiënten in door de gegevens per e-mail aan het onafhankelijke onderzoeksinstituut te sturen.

Wat leverde het op?
De patiënten werden na 7, 14 en 28 dagen teruggebeld door een onderzoeker, die een vragenlijst met hen doornam. Bij de antroposofisch behandelde (A-)patiënten was de klacht door 60,5% als ernstig aangegeven, bij de regulier (S-)behandelden was dit 53,3%. Gedurende deze 28 dagen follow-up werd aan 5,5% van de A-patiënten en aan 33,6% van de S-patiënten een antibioticum voorgeschreven. Aan de A-patiënten werden antroposofische middelen voorgeschreven, aan de S-patiënten geen.

Een verbetering van de klachten na 24 uur trad op bij 30,9% van de A-patiënten en bij 16,6% van de S-patiënten. Na 3 dagen was dit resp. 73,1% en 57,1%.
Klachtenvrij of duidelijk verbeterd was na 7 dagen 77,1% van de A-groep tegen 66,1% van de S-groep. Na 14 dagen was dit 89,7% resp. 84,4%.
Geheel klachtenvrij was na 7dagen 30,5% resp 23,3%, en na14 dagen 64,2% resp 49,5%.

Zeer tevreden met hun arts was 69,9% van de A-patiënten en 60,5% van de S-patiënten. Ongewenste bijwerkingen werden door 2,7% van de A-patiënten en door 6,0% van de S-patiënten gemeld. Conclusie: Bij de behandeling van acute bovenste luchtweginfecties of oorpijn laat de antroposofische aanpak bij de patiëntengroep, waarvan de patiënten of hun ouders voor een antroposofisch arts hebben gekozen, een iets beter resultaat zien, met aanzienlijk minder antibioticagebruik, minder bijwerking van geneesmiddelen en een iets hogere patiënt-tevredenheid, dan de reguliere aanpak bij een patiëntengroep die voor een reguliere arts heeft gekozen. Harald Hamre e.a: ‘Anthroposophic vs. conventional therapy of acute respiratory and ear infections: a prospective outcomes study’, Wiener Klinische Wochenschrift, februari 2005.

U kunt het gehele artikel inzien of uitprinten via: www.springerlink.com

Uw zorg in goede handen

Afspraak maken via website

Via de knop "afspraak maken" op onze hoofdpagina kunt u zelf een afspraak maken  bij uw huisarts. U ziet hier de beschikbaarheid van o.a. de huisarts, praktijkondersteuners  en doktersassistenten in de praktijk.

Afspraak maken via MGN

Mijngezondheid.net geeft via het internet een beveiligde doorkijk in onze huisartsen informatie systeem. Via MijnGezondheid.net (MGn) krijgt u toegang en inzage in uw online dossier voor o.a. medicatiepaspoort en afspraken. Om uw privacy te waarborgen is MGn met DigiD beveiligd. U moet wel eerst MGn activeren bij uw dokter. Dit kan via de volgende aanmeldingpagina: Schneider,  Ephraïm of  Van der Schuit.

Afspraak via telefoon

Huisarts Dhr. Ephraïm 079-3212368 (menu keuze 2 of 3)
Huisarts Mw. Schneider 079-3510607 (menu keuze 2 of 3)
Huisarts Mw. vd Schuit 079-3511730 (menu keuze 2 of 3)
Euritmietherapie 079-3217903
Fysiotherapie 079-3219172
Kunstzinn. therapie 079-3217258
Muziektherapie 079-3217903
Spraaktherapie 015-2620246
Uitwendige therapie 079-3219172
Verloskundigen 079-3217172

Online herhaalmedicatie via MGN

Via MijnGezondheid.net (MGn) krijgt u beveiligd toegang tot uw online dossier voor o.a. herhaal medicatie. Hier kunt u zelf u medicatie inzien en herhalen. Dit bericht komt elektronisch binnen bij uw huisarts en stuurt dit na controle door aan de apotheek.

Online herhaalmedicatie via website

Via de knop "herhaalmedicatie"op onze website kunt u herhaal recepten bestellen. De assistente verwerkt dagelijks deze berichten en worden door de arts gecontroleerd alvorens verstuurd naar de apotheek. Bij MGN kunt u zelf de herhaalmedicatie selecteren, via onze website moet u het telkens opnieuw invoeren.

Telefoon

Via de telefoon (menukeuze 2) kunt u de herhaalmedicatie doorgeven aan de assistente. Deze extra service bieden wij omdat het inspreken van herhaalmedicatie op een bandje teveel fouten opleverde.

Receptenbus

Receptenbus: Deze staat bij de balie van de assistentes. Hier kunt u de doosjes van u medicijnen in doen of een briefje waarop staat vermeld: uw naam en telefoonnummer, naam van het medicijn, de dosering en het aantal dat u nodig heeft.

Actueel

Cursus Antroposofie

door Jelle van de Schuit - 7 avonden van 11 feb - 8 apr 2019 De…

Nieuwsbrief Winter 2018-2019 Licht

We kunnen terugkijken op een zomer die zijn weerga niet kent:…

Coaching op Lifestyle

Vooraanmelding Coaching op Lifestyle voor mensen met overgewicht

Zorgprogramma’s

COPD

Dementie

Diabetes

Hart en vaatziekten / Hartschool

Palliatieve zorg

Kanker