Uitwendige therapie: inwrijvingen, baden, kompressen

De uitwendige therapie is een medicamenteuze therapie, waarbij het medicijn via ‘het uitwendige’, de huid wordt toegediend in plaats van oraal (via de mond) of per injectie. De huid is ons grootste orgaan en is in de embryonale tijd ontstaan uit het ectoderm of wel de buitenste kiemlaag. Deze laag bevat miljoenen zenuwuitlopertjes en behoort tot het zenuwzintuiggebied, evenals de andere zintuigen die we hebben, zoals de tastzin, ogen, oren, reuk, smaak etc. Bij de uitwendige therapie wordt als ingang gebruik gemaakt van deze zintuigkwaliteit, namelijk het waarnemen. Je zou de huid kunnen zien als een uitgebreid oog. Met het oog kunnen we bewust waarnemen, de huid daarentegen heeft een veel dromeriger, onbewuste waarnemingskwaliteit. Dit vermogen stamt nog uit de embryonale tijd en jonge kinderjaren. Wanneer we via de huid een medicijn aanbieden in de vorm van een etherische olie of b.v. een metaalzalf wordt het ‘oerbeeld’, essentie van deze substantie waargenomen. Na het waarnemen wordt de substantie via het ritmische en stofwisselinggebied van de huid opgenomen en komt in de bloedbaan terecht.

De werking van de uitwendige therapie berust op het waarnemen van het oerbeeld van de aangeboden substantie b.v. lavendel, brandnetel, St. Janskruid welke dan als een voorbeeld dient, waarna het lichaam het aangebodene probeert eigen te maken. Om dit waarnemingsproces zo goed mogelijk te laten plaats vinden is het belangrijk dat de wakkere zintuigen (ogen, oren) zo min mogelijk worden aangesproken. De rusttijd na de behandeling is dan ook essentieel. Door het ritmische inwrijven van de olie raakt men ontspannen en wat doezelig. Kinderen lezen we vaak voor na de behandeling zodat ze ook tot rust kunnen komen. Het in een ritme aanbrengen van de olie op het lichaam geef een extra impuls mee om in harmonie te komen. Zoals een gezonde ademhaling een in- en uitademing en een pauze bevat, zo zou een gezond ritme, waarin deze aspecten ook aanwezig zijn, bijdragen aan de gezondheid.

Er zijn verschillende vormen van uitwendige therapie;

  • Ritmische totaal-inwrijving, deelinwrijving en/of orgaan-inwrijving van b.v. hart, lever, milt of nieren.
  • Kompressen en wikkels
  • Therapeutische Baden
    1. Aan het badwater wordt een medicinale substantie toegevoegd b.v. kruidenaftreksels of oliën die via een dispersieapparaat en door het gehele badwater worden vermengd. Daarbij kan een ritmische borstelbehandeling een extra weldadige en of stimulerende werking geven.
    2. Daarnaast zijn er nog de bewegingsbaden, waarbij het water, terwijl de patiënt baadt, ritmisch in bepaalde patronen om het lichaam in beweging worden gebracht. In dit geval heeft de waterbeweging zelf een genezend effect.

Indicaties zijn o.a. spanningen, uitputting, slaapproblemen, hypertensie, diabetes, burnout, ondersteuning bij kanker, bronchitis, palliatieve behandelingen, kinderen met eetproblemen, stofwisselingsstoornissen, onrust, slaapproblemen, bedplassen.

De uitwendige therapie wordt voorgeschreven door een arts en gegeven door een regulier opgeleid verpleegkundige met een antroposofisch aanvullende opleiding, BIG geregistreerd en aangesloten bij de beroepsvereniging V&VN. Een serie bestaat uit 12 behandelingen twee keer per week. Afhankelijk van de klacht kunnen de behandelingen ook een keer per week gegeven worden en de hoeveelheid behandelingen kunnen worden aangepast. Een behandeling duurt ruim een uur, voor kinderen ruim een half uur. De behandelingen worden door een aantal ziektekostenverzekeringen vergoed afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Uw zorg in goede handen

Afspraak maken via website

Via de knop "afspraak maken" op onze hoofdpagina kunt u zelf een afspraak maken  bij uw huisarts. U ziet hier de beschikbaarheid van o.a. de huisarts, praktijkondersteuners  en doktersassistenten in de praktijk.

Afspraak maken via MGN

Mijngezondheid.net geeft via het internet een beveiligde doorkijk in onze huisartsen informatie systeem. Via MijnGezondheid.net (MGn) krijgt u toegang en inzage in uw online dossier voor o.a. medicatiepaspoort en afspraken. Om uw privacy te waarborgen is MGn met DigiD beveiligd. U moet wel eerst MGn activeren bij uw dokter. Dit kan via de volgende aanmeldingpagina: Schneider,  Ephraïm of  Van der Schuit.

Afspraak via telefoon

Huisarts Dhr. Ephraïm 079-3212368 (menu keuze 2 of 3)
Huisarts Mw. Schneider 079-3510607 (menu keuze 2 of 3)
Huisarts Mw. vd Schuit 079-3511730 (menu keuze 2 of 3)
Euritmietherapie 079-3217903
Fysiotherapie 079-3219172
Kunstzinn. therapie 079-3217258
Muziektherapie 079-3217903
Spraaktherapie 015-2620246
Uitwendige therapie 079-3219172
Verloskundigen 079-3217172

Online herhaalmedicatie via MGN

Via MijnGezondheid.net (MGn) krijgt u beveiligd toegang tot uw online dossier voor o.a. herhaal medicatie. Hier kunt u zelf u medicatie inzien en herhalen. Dit bericht komt elektronisch binnen bij uw huisarts en stuurt dit na controle door aan de apotheek.

Online herhaalmedicatie via website

Via de knop "herhaalmedicatie"op onze website kunt u herhaal recepten bestellen. De assistente verwerkt dagelijks deze berichten en worden door de arts gecontroleerd alvorens verstuurd naar de apotheek. Bij MGN kunt u zelf de herhaalmedicatie selecteren, via onze website moet u het telkens opnieuw invoeren.

Telefoon

Via de telefoon (menukeuze 2) kunt u de herhaalmedicatie doorgeven aan de assistente. Deze extra service bieden wij omdat het inspreken van herhaalmedicatie op een bandje teveel fouten opleverde.

Receptenbus

Receptenbus: Deze staat bij de balie van de assistentes. Hier kunt u de doosjes van u medicijnen in doen of een briefje waarop staat vermeld: uw naam en telefoonnummer, naam van het medicijn, de dosering en het aantal dat u nodig heeft.

Actueel

Cursus Antroposofie

door Jelle van de Schuit - 7 avonden van 11 feb - 8 apr 2019 De…

Nieuwsbrief Winter 2018-2019 Licht

We kunnen terugkijken op een zomer die zijn weerga niet kent:…

Coaching op Lifestyle

Vooraanmelding Coaching op Lifestyle voor mensen met overgewicht

Zorgprogramma’s

COPD

Dementie

Diabetes

Hart en vaatziekten / Hartschool

Palliatieve zorg

Kanker