COPD

Therapeuticum Aurum biedt in samenwerking met SGZ gezamenlijke zorgprogramma’s aan. Daar waar mogelijk en gewenst (vanuit uw en onze visie) passen wij dit programma voor u aan. Bijvoorbeeld met aanvullende antroposofische geneesmiddelen en therapieën die de weerstand, balans en conditie kunnen verbeteren. In overleg met uw antroposofische huisarts en de praktijondersteuner kan een individueel behandel- of begeleidingplan worden opgesteld.

Wat is COPD?
COPD is een ongeneeslijke longziekte. De Engelse afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructieve longaandoeningen).

Bij deze ziekte zijn de luchtwegen door een ontsteking vernauwd en bij een ernstiger vorm de longen blijvend beschadigd. Mensen met COPD (ook wel chronische bronchitis of longemfyseem genoemd) komen adem tekort en die benauwdheid wordt door de jaren heen steeds erger.
Roken is vaak de belangrijkste oorzaak van deze beschadiging. Chronische bronchitis komt alleen voor bij volwassenen. Wanneer kinderen ‘bronchitis’ hebben, komt dat meestal door een virusinfectie.
Er komen in Nederland, net zoals in de rest van de wereld, alsmaar mensen met COPD bij.

Hoe herkent u COPD?
Wanneer u rookt en vaak moet hoesten, is dit een teken dat er iets aan de hand is. Zeker wanneer u last hebt van het zogeheten ‘rokershoestje’ en daarbij soms slijm omhoog komt.
Veel mensen denken dat kortademigheid normaal is als ze ouder worden. Dat is zeker niet zo. Het ademvermogen gaat wel iets achteruit, maar de ademhaling moet ook op hoge leeftijd zonder problemen verlopen.

Herkent u één of meer van de volgende klachten?

Hoesten (ook een rokershoestje)
Benauwd
Piepende ademhaling
Vermoeid (bij inspanning)
Longinfecties, longontstekingen
Slijm ophoesten
Ja? En bent u veertig jaar of ouder en (ex-)roker? Overleg dan met uw huisarts. Deze kan beoordelen of u COPD hebt of niet. Hoe eerder u erbij bent, hoe beter.

COPD in Zoetermeer & Benthuizen
In Zoetermeer/Benthuizen bestaat een intensieve samenwerking tussen diverse hulpverleners voor mensen met COPD. Door een gestructureerde aanpak en vastgelegde verwijsafspraken in de samenwerking bieden zij kwaliteit van zorg. Leest u aan de rechterzijde de patiëntenfolder ‘COPD, uw zorg is onze zorg’. Ook vindt u in de flyer ‘Hulpverleners in het zorgprogramma COPD’ tot welke hulpverleners in Zoetermeer en Benthuizen u zich kunt wenden.

Uw zorg in goede handen

Afspraak maken via website

Via de knop "afspraak maken" op onze hoofdpagina kunt u zelf een afspraak maken  bij uw huisarts. U ziet hier de beschikbaarheid van o.a. de huisarts, praktijkondersteuners  en doktersassistenten in de praktijk.

Afspraak maken via MGN

Mijngezondheid.net geeft via het internet een beveiligde doorkijk in onze huisartsen informatie systeem. Via MijnGezondheid.net (MGn) krijgt u toegang en inzage in uw online dossier voor o.a. medicatiepaspoort en afspraken. Om uw privacy te waarborgen is MGn met DigiD beveiligd. U moet wel eerst MGn activeren bij uw dokter. Dit kan via de volgende aanmeldingpagina: Schneider,  Ephraïm of  Van der Schuit.

Afspraak via telefoon

Huisarts Dhr. Ephraïm 079-3212368 (menu keuze 2 of 3)
Huisarts Mw. Schneider 079-3510607 (menu keuze 2 of 3)
Huisarts Mw. vd Schuit 079-3511730 (menu keuze 2 of 3)
Euritmietherapie 079-3217903
Fysiotherapie 079-3219172
Kunstzinn. therapie 079-3217258
Muziektherapie 079-3217903
Spraaktherapie 015-2620246
Uitwendige therapie 079-3219172
Verloskundigen 079-3217172

Online herhaalmedicatie via MGN

Via MijnGezondheid.net (MGn) krijgt u beveiligd toegang tot uw online dossier voor o.a. herhaal medicatie. Hier kunt u zelf u medicatie inzien en herhalen. Dit bericht komt elektronisch binnen bij uw huisarts en stuurt dit na controle door aan de apotheek.

Online herhaalmedicatie via website

Via de knop "herhaalmedicatie"op onze website kunt u herhaal recepten bestellen. De assistente verwerkt dagelijks deze berichten en worden door de arts gecontroleerd alvorens verstuurd naar de apotheek. Bij MGN kunt u zelf de herhaalmedicatie selecteren, via onze website moet u het telkens opnieuw invoeren.

Telefoon

Via de telefoon (menukeuze 2) kunt u de herhaalmedicatie doorgeven aan de assistente. Deze extra service bieden wij omdat het inspreken van herhaalmedicatie op een bandje teveel fouten opleverde.

Receptenbus

Receptenbus: Deze staat bij de balie van de assistentes. Hier kunt u de doosjes van u medicijnen in doen of een briefje waarop staat vermeld: uw naam en telefoonnummer, naam van het medicijn, de dosering en het aantal dat u nodig heeft.

Actueel

Cursus Antroposofie

door Jelle van de Schuit - 7 avonden van 11 feb - 8 apr 2019 De…

Nieuwsbrief Winter 2018-2019 Licht

We kunnen terugkijken op een zomer die zijn weerga niet kent:…

Coaching op Lifestyle

Vooraanmelding Coaching op Lifestyle voor mensen met overgewicht

Zorgprogramma’s

COPD

Dementie

Diabetes

Hart en vaatziekten / Hartschool

Palliatieve zorg

Kanker