Diabetes

Therapeuticum Aurum biedt in samenwerking met SGZ (Stichting eerstelijns Gezondheidszorg Zoetermeer) gezamenlijke zorgprogramma’s aan. Daar waar mogelijk en gewenst (vanuit uw en onze visie) passen wij dit programma voor u aan. Bijvoorbeeld met aanvullende antroposofische geneesmiddelen en therapieën die de weerstand, balans en conditie kunnen verbeteren, hetgeen van invloed kan zijn op het goed beheersen van de suikerziekte. In overleg met uw antroposofische huisarts en de praktijondersteuner kan een individueel behandel- of begeleidingplan worden opgesteld. De onderstaande tekst is de algemene tekst van de SGZ over het Zorgprogramma Diabetes voor Zoetermeer.

Wat is Diabetes?
Bij diabetes (suikerziekte) kan het lichaam de bloedsuiker niet meer regelen. Dat gebeurt bij gezonde mensen heel nauwkeurig, met het hormoon insuline. En een hoge bloedsuiker in het bloed kan op termijn tot allerlei complicaties leiden op het gebied van hart- en vaatziekten, zoals o.a. een hart- en/of herseninfarct, nieraandoeningen, oogproblemen, zenuwschade en amputatie van ledematen. In de behandeling van diabetes wordt vooral geprobeerd om het glucosegehalte in het bloed stabiel te krijgen en te houden.

Er zijn diverse vormen van diabetes:

Diabetes type 2
Het lichaam heeft te weinig insuline.
Overgewicht en weinig beweging, maar ook erfelijke aanleg vergroot de kans.
Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicijnen, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.
Vroeger ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Maar het komt nu ook vaak bij jongere mensen voor.
9 van de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 2.

Diabetes type 1
Het lichaam maakt zelf helemaal geen insuline meer aan.
Het afweersysteem heeft per ongeluk de cellen die insuline aanmaken vernietigd.
Mensen met diabetes type 1 moeten een paar keer per dag zichzelf insuline inspuiten, of een insulinepomp dragen.
Heette vroeger ook wel ‘jeugddiabetes’.
1 op de 10 mensen met diabetes heeft diabetes type 1.
Er zijn zelfs nog meer soorten diabetes, deze komen echter minder vaak voor.

Diabeteszorg in Zoetermeer en Benthuizen
In Zoetermeer hebben ruim 7.000 inwoners diabetes. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm. De diabeteszorg in Zoetermeer en Benthuizen bestaat uit een intensieve samenwerking tussen diverse hulpverlener voor mensen met diabetes type 2. Door een gestructureerde aanpak en vastgelegde verwijsafspraken in de samenwerking bieden zij kwaliteit van zorg.

Leest u aan de rechterzijde de patiëntenfolder ‘Diabetes, uw zorg is onze zorg’. Ook vindt u in de flyer ‘Hulpverleners in het zorgprogramma Diabetes’ tot welke hulpverleners in Zoetermeer en Benthuizen u zich kunt wenden.

Uw zorg in goede handen

Afspraak maken via website

Via de knop "afspraak maken" op onze hoofdpagina kunt u zelf een afspraak maken  bij uw huisarts. U ziet hier de beschikbaarheid van o.a. de huisarts, praktijkondersteuners  en doktersassistenten in de praktijk.

Afspraak maken via MGN

Mijngezondheid.net geeft via het internet een beveiligde doorkijk in onze huisartsen informatie systeem. Via MijnGezondheid.net (MGn) krijgt u toegang en inzage in uw online dossier voor o.a. medicatiepaspoort en afspraken. Om uw privacy te waarborgen is MGn met DigiD beveiligd. U moet wel eerst MGn activeren bij uw dokter. Dit kan via de volgende aanmeldingpagina: Schneider,  Ephraïm of  Van der Schuit.

Afspraak via telefoon

Huisarts Dhr. Ephraïm 079-3212368 (menu keuze 2 of 3)
Huisarts Mw. Schneider 079-3510607 (menu keuze 2 of 3)
Huisarts Mw. vd Schuit 079-3511730 (menu keuze 2 of 3)
Euritmietherapie 079-3217903
Fysiotherapie 079-3219172
Kunstzinn. therapie 079-3217258
Muziektherapie 079-3217903
Spraaktherapie 015-2620246
Uitwendige therapie 079-3219172
Verloskundigen 079-3217172

Online herhaalmedicatie via MGN

Via MijnGezondheid.net (MGn) krijgt u beveiligd toegang tot uw online dossier voor o.a. herhaal medicatie. Hier kunt u zelf u medicatie inzien en herhalen. Dit bericht komt elektronisch binnen bij uw huisarts en stuurt dit na controle door aan de apotheek.

Online herhaalmedicatie via website

Via de knop "herhaalmedicatie"op onze website kunt u herhaal recepten bestellen. De assistente verwerkt dagelijks deze berichten en worden door de arts gecontroleerd alvorens verstuurd naar de apotheek. Bij MGN kunt u zelf de herhaalmedicatie selecteren, via onze website moet u het telkens opnieuw invoeren.

Telefoon

Via de telefoon (menukeuze 2) kunt u de herhaalmedicatie doorgeven aan de assistente. Deze extra service bieden wij omdat het inspreken van herhaalmedicatie op een bandje teveel fouten opleverde.

Receptenbus

Receptenbus: Deze staat bij de balie van de assistentes. Hier kunt u de doosjes van u medicijnen in doen of een briefje waarop staat vermeld: uw naam en telefoonnummer, naam van het medicijn, de dosering en het aantal dat u nodig heeft.

Actueel

Cursus Antroposofie

door Jelle van de Schuit - 7 avonden van 11 feb - 8 apr 2019 De…

Nieuwsbrief Winter 2018-2019 Licht

We kunnen terugkijken op een zomer die zijn weerga niet kent:…

Coaching op Lifestyle

Vooraanmelding Coaching op Lifestyle voor mensen met overgewicht

Zorgprogramma’s

COPD

Dementie

Diabetes

Hart en vaatziekten / Hartschool

Palliatieve zorg

Kanker